Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.
Jollof rice
5-6 portioner
Kycklingen:
4 kycklingklubbor
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 hönsbuljongtärningar
6 dl vatten
Tomatsåsen:
1 burk krossad tomat
2 röda paprikor
1 morot
1 lök,
1 krm chilipulver
5 msk tomatpuré
olja
Riset:
6 dl basmatiris
2 tsk torkad timjan
2 tsk curry
2-3 st lagerblad
2 st hönsbuljongtärningar
Kärna ur och tärna paprikan. Tärna moroten och hacka löken. Stek löken mjuk i oljan. Tillsätt tomatpurén och stek ett par minuter till. Tillsätt övriga ingredienser till tomatsåsen och låt puttra i 30min. Om du vill kan du nu mixa tomatsåsen.
Skölj riset och rör ner i riset i tomatsåsen tillsammans med övriga ingredienser till riset. Låt koka på låg värme tills riset är klart, ca 20min.
Dela kyckling klubborna i två delar. Skala och hacka, lök, vitlök och ingefära. Bryn kycklingen runt om. Rör ner lök, ingefära och vitlök och stek tills löken är mjuk. Häll på vatten och låt kycklingen puttra tills den är klar.
Lägg kycklingen ovanpå riset och häll över buljongen från kycklingen. Låt koka i 5min till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar