lördag 13 juli 2019

Nötkakor med kolatäcke


Nötkakor med kolatäcke
Botten: 
125g smör, osaltat och rumstempererat 
0.45dl muscovadosocker 
3 dl vetemjöl 
1/2tsk salt 
Kolatäcke: 
100g smör 
2dl farinsocker 
0.75 dl ljus sirap 
2msk vispgrädde 
5-6 dl hackade, blandade nötter

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman det rumstempererade smöret, muscovadosockret, vetemjölet och saltet till en smulig deg. Klä en form, 20x30cm, men folie. Tryck ut degen i botten av formen. Grädda i cirka 10 minuter så att botten får färg.

Blanda samman alla ingredienserna till kolan utom nötterna. Låt koka ihop och koka det på låg värme i någon minut. Tillsätt nötterna i kolan och bred ut över den förgräddade bottnen. Grädda ytterligare 20 minuter på samma temperatur. Låt inte kakan bli för mörk. Den ska ha stelnat någorlunda men den ska inte vara helt fast. Låt sedan kakan svalna. Lyft upp den ut formen och skär i bitar. Skär den i ganska små bitar för de är väldigt mättande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar