måndag 18 mars 2019
Kavring
Kavring
2 st
dag 1:
4 dl vatten
7 dl rågmjöl
2 tsk salt
1 msk stött kummin
dag 2:
25 g jäst
3.5 dl vatten
5 dl rågmjöl
1.5 dl mörk sirap
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet, salt och kummin till dag ett. Blanda. Täck över och låt stå till nästa dag.
Värm vattnet till dag två fingervarmt. Lös upp jästen i det. Blanda i gårdagens deg och rågmjölet. Täck degen och låt jäsa i 4h.
Blanda ner sirapen, rågsikten och vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa i 1h
Arbeta degen ordentligt. Dela den i två delar och forma till limpor. Lägg dem i smorda formar (ca 1.5 l). Låt jäsa i ca 1h
Grädda bröden i ca 50 min i 180 grader med en bakplåt över formarna. Pensla de färdiga bröden med vatten och låt dem svalna uppstjälpta på ett galler med bakduk över.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar