måndag 1 mars 2021

Snurriga pepparkakor



Snurriga pepparkakor
100-150 stycken 
Ljus deg: 
125 g rumsvarmt smör 
1.25 dl strösocker 
0,75 dl sirap 
1 msk mald ingefära 
5 dl vetemjöl 
2 tsk bikarbonat 
Mörk deg: 
100 g rumsvarmt smör 
1.25 dl strösocker 
0,75 dl mörk sirap 
1 ägg
1 msk mald kanel 
1 msk mald kryddnejlika 
5 dl vetemjöl 
2 tsk bikarbonat

Ljus deg: Lägg smör, socker, sirap och ingefära i en skål och vispa ihop med elvisp. Mät upp mjölet i en annan skål och blanda ner bikarbonatet. Häll mjölet i smörblandningen och vispa med elvispen på låg hastighet. Knåda sen ihop till en slät deg.

Mörk deg: Gör likadant som med den ljusa degen, fast ha i kanel och kryddnejlika istället för ingefära.

Lägg degarna på en tallrik och ställ in i kylen 30-45 minuter.

Kavla ut degarna till plattor, var för sig, på bakplåtspapper och lägg i kylen 30 minuter.

Lägg den ena degplattan ovanpå den andra, täck med bakplåtspapper och kavla med lätt tryck ihop dom. Kantskär degen så den blir jämn runt om. Rulla nu ihop degen till en rulle. Det kan vara lite knepigt då degen gärna vill spricka, men om man bara tar det lugnt och tar hjälp av bakplåtspappret så går det bra. Kläm försiktigt längs hela rullen för att få den riktigt tight. Rulla in pepparkaksrullen i bakplåtspappret och lägg, med skarven neråt, i kylen 1,5-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram rullen ur kylen. Skär i skivor med vass kniv och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar