Efter en skaldjursmiddag blir det en massa skal över man kan göra god buljong på.
Skaldjursbuljong
1 liter
4 liter skaldjursskal
1 gul lök
1 morot
1 fiskbuljongtärning
1 flaska vitt vin
50g smör
Fräs skalen i smöret. Skala och dela lök och morötter. Tillsätt dem till skalen. Bryn lite till och krossa skalen. Tillsätt buljongtärningen och det vita vinet. Låt koka upp och sjuda i minst en timme, gärna några stycken. Sila sen bort skal, lök och morot.
Fisk- och skaldjurssoppa
6 portioner
300g laxgrytbitar
450g kräftstjärtar
1 purjolök
4 morötter
2 potatisar
3 dl grädde
smör
1liter buljong
Skölj och skiva purjolöken. Skala och slanta morötterna. Skala och skär potatisen i tunna stavar. Fräs purjolöken mjuk i smöret. Tillsätt morötter och potatis. Fräs en kort stund. Häll på buljongen och låt koka 10min. Häll i grädden och låt koka upp. Lägg i laxbitarna och låt sjuda 5min. Lägg i kräftstjärtarna och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar