söndag 5 januari 2020

Skållad grovlimpa


Skållad grovlimpa
2 st
dag 1 
1.5 dl vetekross 
3 dl vatten 
8 dl grahamsmjöl 
1 dl vetekli 
7.5 dl kokande vatten 
dag 2 
75 g smör
2.5 dl vatten 
50 g jäst 
2 tsk salt 
1 msk sirap 
ca 1.5 l vetemjöl

Blanda vetekrosset med det vattnet i en liten kasstrull. Koka under lock på svag värme i 10 min. Mät upp grahamsmjölet och kliet direkt i en stor bunke, Häll i det heta vattnet och vetekrosset. Rör om. Strö över ett tunt lager grahamsmjöl så att ytan inte torkar. Täck degbunken och låt stå i minst 12 timmar.

Smält smöret och häll på vattnet. Smula jästen i en skål. Häll på degspadet och rör ut jästen. Blanda sedan ner det i mjölblandningen från föregående dag. Tillsätt salt och sirap. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir fast och släpper från bunkens kanter. Täck och låt stå och jäsa i tre timmar, dra i degen en gång i halvtimmen.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj limpformar. Fördela degen i formarna. Täck formarna och låt dem jäsa till knappt dubbel storlek.

Grädda i mitten av ugnen, i ca 40 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar