Iden kommer från Susannes Skafferi
Saffransbullar med vaniljskräm och blåbär
ca 25st
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
5.5 dl vetemjöl
4 dl blåbär
sockerlag till pensling
Fördeg:
5dl mjölk
2 pkt saffran
25 g jäst
2 dl strösocker
8 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
3st äggulor
0.75dl socker
0.5dl maizena
1 vaniljstång
2.5 dl mjölk
25 g smör
Smuldeg:
1 dl havregryn
1 dl socker
0.5 dl vetemjöl
50g smör
Värm på mjölken och blanda med saffran. Låt svalna och blanda med jästen. Blanda i resten till fördegen och låt jäsa i 30min.
Vispa ihop ägg och socker till vaniljkrämen och rör ner maizenan. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg den och fröna i en kastrull och mjölk och låt koka upp. Lyft ur vaniljstången och häll resten över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm på försiktigt till vaniljkrämen tjocknar. Rör ner smöret och ställ att svalna.
Blanda fördegen med övriga ingredienser till degen och knåda ordentligt och jäsa i ca 15min.
Blanda smuldegen.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen och forma till bullar. Låt jäsa i ca 1h.
Gör en grop i mitten av bullen och fyll med vaniljkräm. Lägg på blåbär och strö över smuldeg.
Grädda ca 10min. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar