onsdag 1 augusti 2018

Finisbröd


Finisbröd
16 st
5 dl vatten 
12 g jäst 
0.5 dl olja 
1.5 tsk salt 
1.3 l vetemjöl 
Pensling: 
1 äggula 
vatten

Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och oljan. Tillsätt saltet och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa över natten.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare tills den blir riktigt seg. Dela den i 16 bitar och rulla varje bit till en 15 cm lång längd. Skåra varje längd till två tampar med sammanhållande ände. Vira tamparna till två korkskruvar, åt motsatta håll. Kläm ihop skruvarna igen i den andra toppen. Placera brödet på smoda plåtar och låt jäsa till dubbel storlek.

Pensla med äggulan utrörd i lite vatten. Grädda bröden i ca 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar