torsdag 16 juni 2016

Pumpabullar

När en länk med bullar gjorda på bla pumpapure passerade i mitt flöde var jag tvungen att testa.

Pumpabullar
ca 18 bullar
3 dl mjölk
50 g färsk jäst 
1.25 dl strösocker
0.5 tsk salt
100 g  smör
2.5 dl pumpapuré
ca 14 dl vetemjöl 
2 ägg 
fyllning:
75g smör 
1.5 dl farinsocker
1 msk kanel
1 tsk ingefära
0.5 tsk muskot
0.5 tsk malda nejlikor
1 nypa kryddpeppar
dekoration:
0.75 dl creme fraiche
3.5 dl florsocker
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en bunke.  Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret, pumpapuren, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och knåda noga. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i ca 70 minuter.  När degen jäst klart kavlar du ut degen till en rektangel. Bred på smör och strö över socker och kryddor. Rulla ihop och skär i bitar och låt jäsa i ytterligare 55min. Grädda sedan bullarna i cirka 15-20 minuter. Låt svalna medan du blandar dekorationen och ringla sen den över bullarna.

4 kommentarer: