tisdag 28 juni 2016

Nötbringa med fondantpotatis

Vardagsmenyn hade detta fantastiska recept bland sin snabblagade vardagsmat. Nötbringa är lite lurigt att få tag i men man kan beställa det i köttlådor från Gröna Gårdar.

Nötbringa
4 portioner
700g färsk nötbringa
2 l oxbuljong
3 vitlöksklyftor
honungs- och sojaglaze:
1 1/2 dl japansk soja
1 1/2 dl honung
1 tsk kalvfond
1 dl vatten
1 msk riven färsk ingefära
1 finhackad spansk chilipeppar
1 riven vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 msk maizena majsstärkelse

Lägg köttet i en stor kastrull. Häll på buljong och lägg vitlöksklyftorna skalade och krossade. Buljongen ska täcka köttet till minst 90%. Koka upp och skumma av. Koka i två timmar tills köttet är riktigt mört. Låt köttet kallna i buljongen i minst 5 timmar.

Blanda allt utom majsstärkelse i en kastrull. Koka upp och red av med maizena utrört i lite vatten och sjud 2 min under omrörning. Låt svalna.

När glazen är klar är det bara att pensla köttbitarna, ta dem till grillen och lägga på. Pensla ytterligare efterhand. Grillningen tar 5 minuter ca.

Fondantpotatis
4 portioner
16 potatisar
2 vitlöksklyftor
200 g smör
2 färska rosmarinkvistar
salt och peppar

Skala och skär potatisen i ca 3 x 3 cm stora kuber. Skala och krossa vitlöken.Smält smöret i en stor kastrull med rosmarinkvistarna och vitlöken. Lägg ner potatisen, salta och peppra. Låt koka sakta under lock tills potatisarna blir mjuka, ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar