tisdag 12 maj 2015

Bagels



Bagels
10-15st
25g jäst
4.5 dl vatten
2 tsk salt
0.25 dl socker
1.1 l vetemjöl special
1 msk strösocker
äggvita
vallmofrön eller sesamfrön

Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt socker och salt och rör tills allt löst upp sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg. Täck bunken med bakduk. Dra i degen tre gånger med en halvtimmes mellanrum. Låt den sen vila i en timme till.
Dela degen i 10-12 delar, forma varje del till en rund bulle. Tryck ner i mitten av bullen med ett mjölat finger och snurra bullen runt fingret för att göra hålet större. Lägg på plåtar med bakpapper, täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

Fyll en stor gryta med vatten upp till två tredjedelar och socker, låt koka upp. Lägg sedan 2-3 st av de jästa bagelsen på en hålslev och sänk ner dem i det kokande vattnet. De ska koka 2-3 minuter sedan vänder du dem och låter dem koka 2-3 minuter till. Ta upp dem ur vattnet och lägg dem på galler för att rinna av. Pensla med uppvispad äggvita och strö över frön. Grädda i 200 grader i cirka 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar