Ursprungligt recept från Culina Vetus.
Mandelpaj med jordgubbar
10 bitar
2.5 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk socker
2 msk kallt vatten
fyllning:
150 gram smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
10 bitar
2.5 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk socker
2 msk kallt vatten
fyllning:
150 gram smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 äggulor
0.5 dl mandelmjöl
2.5 dl mjölk
0.5 dl mandelmjöl
2.5 dl mjölk
5 dl små jordgubbar
0.5 dl socker
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ihop vetemjöl, smör och socker till en smulig deg. Tillsätt det kalla vattnet och mixa ihop till en deg. Kavla ut mellan bakplåtspapper och lägg i pajformen. Forma kanterna och ställ formen i kylen.
Blindbaka pajskalet i ca 15min.
Rör smör, socker och vaniljsocker fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget och sist äggulorna. Värm mjölken och häll i lite i taget under vispning. Häll ner i pajformen och ställ ut jordgubbarna i pajformen. Strö över sockret. Stoppa in i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i ca 30min tills fyllningen har stannat.
Låt sen pajen svalna helt innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar