5 portioner
2 stora kronärtskockor eller 4 mindre
1 citron
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
2 dl risottoris
1 msk olja
2 schalottenlökar
1.5 dl vitt vin
ca 1 liter grönsaksbuljong
50 g smör
0.75 dl finriven lagrad ost
1 citron, rasp och några droppar juice
Fyll en bunke med kallt vatten och lite pressad citron. Plocka bort alla grova ytterblad från skockorna, ca 6 lager. Skär av toppen på skockan, ungefär en tredjedel. Skär sedan snett så att den översta grova halvan av bladen skärs bort. Bryt av stjälken. Halvera skinkorna och gräv bort alla borsten inuti med tex en sked. Skär i tunna klyftor och lägg i skålen med vatten.
Skala och finhacka vitlöksklyftan. Stek skockorna och vitlöken i oljan under omrörning i 5min. Lyft upp 5-10 bitar för dekoration. Häll i en mindre mängden vin och låt skockorna puttra tills de är mjuka.
Häll buljongen i en gryta och låt puttra.
Skölj riset tills vattnet är helt klart när du rör runt. Det tar många gånger.
Skala och finhacka löken.
Stek löken i olja på medeltemperatur tills löken blir genomskinlig. Höj temperaturen och häll i riset. Rör hela tiden och stek tills riset slutar fastna ihop och fastna i botten, det tar några minuter. Häll på vinet och sänk temperaturen. När vinet är borta häll på buljong tills det täcker riset. Rör riset nästan hela tiden och tillsätt mer buljong när det behövs. När all buljong är tillsatt stäng av plattan och rör ner smör, ost och skockor. Stek skockorna för dekoration tills de är mjuka och lägg de ovanpå risotton och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar