söndag 15 november 2020

Ljuva 60-tal

 Redan några år innan hade jag valt 60-talstema till mitt 40-årskalas. Ett år innan festen började jag planera, det tar en stund om man ska sy sina kläder. Jag började samla inspiration på Pinterest.

Sen hittade jag att man kunde ladda ner ett mönster till en Mary Quant minidress från Victoria & Albert Museum. Jag köpte matchande tyg i olika färger på Kvibergs Symässa till mig och barnen och röd trikå till en polo till min man. 




Sara fick även prova en massa autentiska kläder som hennes mormor hade när det begav sig. Jag var inte helt nöjd så jag började leta efter andra modeller. Jag hittade en modell jag gillade men jag fick konstruera mitt eget mönster och så måste jag hitta nytt tyg.


Såhär såg hela familjen ut när det faktiskt blev dags för fest:


Under sommaren passade jag på att fråga mina föräldrar och Mattias farmor vad man åt och drack till vardag och fest på 60-talet. Jag fick många förslag:

Landgång
Crustrader

Blodpudding
Stekt salt sill
Korvkaka
Köttfärsås och spagetti
Stöndagsstek
Plommonspäckad fläskfilé
Janssons frestelse
Ängamat
Smörgåstårta
Köttfärslimpa
Levergryta
Grönsakssoppa
Ärtsoppa
Kassler med ananas 
Stuvade makaroner med falukorv
Pannbiff
Köttsoppa på köttben med klimp
Kokt makrill
Falukorv med pepparrotssås
Dillkött
Stuvad blomkål med falukorv

Varma smörgåsar med tex svampstuvning
Blåbärsgröt
Kalvdans
Rågmjölsgröt
Filbunke
Omelette med svampstuvning

Chokladpudding
Risgrynspudding
Bär eller kräm till efterrätt
Persikor på burk med vispad grädde
Äpplekaka

Mellanöl
Svagdricka
Mjölk
Saft

Bacardi
Explorer/Finlandia Vodka
Fruktsoda
Sockerdricka
Champis
Hallonsoda
Trocadero
Pommac
Cola
Bananlikör
Kakaolikör

Då gällde det att välja ut en bra meny och hitta passande dryck till. Det behövde även finnas glutenfria och vegetariska alternativ.


Landgång som förrätt blev ett självklart val eftersom det går lätt att förbereda och går att anpassa efter olika allergier. Bilden visar standardvarianten för de utan avvikande kost.


Landgång
35 portioner
35 landgångsbröd
400g majonäs
8-900g kallrökt lax i skivor
400g skalade räkor
8-9 kokta ägg 
800g skivad rostbiff
1kg rökt skinka
1kg ost
2 krukor sallad
2 gurkor
10 tomater
2 pkt vindruvor
5 citroner
5 apelsiner
5 paprikor
2 krukor dill
2 krukor persilja

Skiva ägg, grönsaker och frukt. Hyvla osten. Bred majonäs på bröden. Börja med att lägga ett blad sallad i ena änden, sen rostbiff, tomat, ost, paprika, skinka, gurka, ägg, apelsin, lax, räkor och citron. Dekorera med vindruvor, dill och persilja. Byt ut brödet mot glutenfritt vid behov. Vid andra allergier uteslut bara den ingrediensen och ta mer av någon annan. 

Till varmrätt blev det slottsstek med kokt potatis, kokta morötter, brun sås, gelé och pressgurka. Vegetarianerna fick färdig vegosnitzel med kokt potatis och kokta ärtor.


Slottsstek med tillbehör
30 portioner
7 kg fransyska
salt
peppar
16 rödlök, i bitar
2 kg morötter
30 kryddpepparkorn
5 lagerblad
2 burkar ansjovisfilér
2 dl tomatpuré
0.75 dl ättika
1.5 liter vatten
Sås:
2.5 liter vispgrädde
3 dl svartavinbärsgelé
0.5 dl maizena brun redning
Pressgurka:
3 gurkor
1.75dl strösocker
1 dl ättika
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 kruka persilja
Tillbehör:
6 kg potatis
6 dl svartavinbärsgelé

Skiva gurkan med osthyvel. Salta gurkan och låt den stå medan du blandar socker, ättika och vitpeppar. Krama ur gurkan och blanda ner i bunken. Låt stå i 2-3 timmar. Hacka persiljan och strö över.

Skala och dela lök och morötter. Salta och peppra köttet ordentligt runt om. Bryn köttet. Lägg lök och morötter runt om. Lägg i övriga ingredienser och häll över vatten tills det täcker. Låt puttra under lock på svag värme i ca 1.5 timme. Ta upp köttet och låt vila medan du gör såsen. 

Sila av spadet från grytan, spara morötterna. Reducera skyn till hälften. Rör ner grädde, gelé och redning. Låt koka upp.

Skiva upp köttet och servera med potatis, morötter, sås pressgurka och gelé.

Till efterrätt fick det bli olika sorters kräm för det är både gott och lättlagat.


Äpplekräm
15-20 portioner
20 äpplen
1.5 liter vatten
1 dl socker
1 kanelstång
1 dl potatismjöl
2 dl vatten
1 msk socker

Skala och dela äpplena. Koka äpplena tillsammans med socker i kanelstång i den stora mängden vatten. Koka tills äpplena är mjuka, det tar ett par minuter. Lyft upp kanelstången. Vispa ihop potatismjöl och vatten och häll i grytan under omrörning. Värm till första bubblan kommer. Häll upp i en skål och strö över socker.


Jordgubbskräm
15-20 portioner
1.5kg frysta jordgubbar
2.5 dl strösocker
4 dl vatten
1 dl potatismjöl
1.5 dl vatten
1 msk socker

Koka jordgubbarna med sockret tills de är helt tinade. Blanda potatismjöl och vatten och häll i grytan under omrörning. Värm till första bubblan kommer. Häll upp i en skål och strö över socker.


Rabarberkräm
15-20 portioner
2 kg rabarber
6.5 dl vatten
4.5 dl strösocker
1.5 dl potatismjöl
2 dl vatten
1 msk socker

Dela rabarbern i bitar, Koka rabarbern med sockret tills de är mjuka och börjar falla i bitar. Blanda potatismjöl och vatten och häll i grytan under omrörning. Värm till första bubblan kommer. Häll upp i en skål och strö över socker.

Servera mjölk och grädde till krämen, räkna med 1-2 dl per portion.

Till maten serverades det mellanöl, julmust, Trocadero, Pommac, mjölk, saft och vatten. Och sen blev det kaffe som avslutning.

Men alla riktigt bra fester ska ju ha drinkar så såklart hade vi det med, tidstypiska drinkar. Det var ett hårt jobb att testa igenom dem alla.


Gröna Hissen
4 cl Gin
2 cl Grön Curaçao
12 cl Pommac
Russin
Is

Fyll ett highballglas med is. Tillsätt gin, grön curaçao och Pommac. Rör om lite lätt.
Släpp ner ett par russin i drinken. 

Bloody Mary
4 cl Vodka
12 cl Tomatjuice
2 cl Citronjuice
1 cl Sockerlag
2 droppar Tabasco
3 stänk Worcestershiresås
Sellerisalt
Svartpeppar
Selleri
Is

Häll vodka, tomatjuice, citronjuice och sockerlag i en shaker och tillsätt Tabasco och worcestershiresås. Smaka av med sellerisalt och peppar. Tillsätt salt och vänd shakern fram och tillbaka. Sila upp i ett isfyllt glas och garnera med en selleristjälk.


Tom Collins
5 cl Gin
2 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
5 cl Sodavatten
Citronskiva
Is

Häll ner gin, citronjuice och sockerlag i en shaker. Fyll shakern med is och skaka tills drinken är kall.
Sila upp drinken i ett isfyllt highball-glas. Toppa med sodavatten. Stoppa i sugrör och garnera med citron.

Whisky Sour
5 cl Bourbon whiskey 
2.5 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
2 cl Äggvita
2 stänk Angostura Bitters
Is

Lägg alla ingredienser utom isen i shaker. Skaka så att äggvitan skummar ordentligt. Fyll därefter upp shakern med is och skaka igen tills drinken blivit kall. Sila upp i ett glas 


Daiquiri
4.5 cl Ljus rom
2.5 cl Limejuice
1.5 cl Sockerlag
1 citronskiva
Is

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is och skaka. Sila upp i ett cocktailglas och garnera. 

Cuba Libre
4 cl Ljus rom
2 cl Limejuice
Coca-Cola
limeklyfta
Is

Fyll ett glas med is.Tillsätt rom och limejuice.
Fyll upp glaset med Coca-Cola och rör om. Garnera med lime.


Irish Coffee
4 cl Irländsk Whiskey 
2 tsk Farinsocker 
Nybryggt starkt kaffe
1 dl Grädde 
Farinsocker

Förvärm glaset med varmt vatten.Vispa grädden lätt. Häll ut vattnet ur glaset och fyll på med whiskey och socker. Häll i kaffet men lämna en en fjärdedel av glasen tomt. Rör tills sockret löser sig. Skeda försiktigt på grädden så den stannar ovanpå kaffet. Strö över farinsocker och servera.



Manhattan
4 cl Whiskey
2 cl Söt Vermouth (Röd)
1 stänk Angostura Bitters
Is
maraschinokörsbär

Rör ihop alla ingredienser under ca 45s. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med ett maraschinokörsbär.

Grasshopper
3 cl Grön Mintlikör 
3 cl Vit Kakaolikör 
3 cl Grädde
Kakao

Häll ner mintlikör, kakaolikör och grädde i en shaker. Fyll shakern med is.
Skaka tills drinken blivit kall och sila upp i ett kylt cocktailglas. Sikta över kakao över halva glaset.


Dry Martini
5 cl Gin
1 cl Torr Vermouth (Vit)
Grön oliv
Is

Skölj av oliven. Rör om spriten tillsammans med isen i ca 30-60 sekunder. Sila upp drinken i ett martiniglas och garnera oliven.

Old Fashioned
6 cl Whiskey
1 cl Sockerlag
4 cl Angostura Bitters
En bit apelsinskal
Is

Rör alla ingredienser i upp till en minut. Sila sen upp i ett isfyllt glas.Vrid apelsinskalet över drinken och lägg sedan i den.

En del av gästerna som kom och firade mig var utklädda de med


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar