4 dl havregryn
6+2 dl mjölk
25g jäst
50g smör
1 msk honung
1.5 tsk salt
11 dl vetemjöl special
Blanda havregryn och den större mängden mjölk en gryta och koka upp. Ställ åt sidan och rör ner smöret. Låt svalna.
Rör ut jästen i resten av mjölken. Blanda med gröten, honungen och saltet. Rör ner mjölet lite i taget tills det blir en ganska lös deg.
Ställ degen för jäsning övertäckt. Dra i degen en gång i halvtimmen under de tre timmar den jäser.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en långpanna. Ta upp degen och knåda på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel och lägg i plåten. Skär i 16 rutor ända ner till botten. Strö över lite mjöl eller havregryn. Låt stå och jäsa övertäckt i en halvtimme.
Grädda i 20-25min tills brödet är minst 90 grader och har fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar