tisdag 22 januari 2019

Eggnog med apelsinsmak

Den här juliga drycken som är som en hel efterrätt kommer från feeders.

Eggnog med apelsinsmak
ca 9 portioner
4 msk råsocker
4 msk vatten
1 liten nypa salt
8 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 kanelstång
river skal av en apelsin
1 tsk vaniljsocker 
5 ägg
2 msk socker eller efter smak
1 liten nypa salt
1,5 dl mörk rom eller efter smak

Blanda råsocker, vatten och en liten nypa salt i en tjockbottnad kastrull och låt smälta utan omrörning. Häll på mjölken när sockret är gyllene. Lägg i kanelstång och det rivna apelsinskalet. Värm mjölken försiktig på svag värme. Rör ner äggulorna i mjölken när den närmar sig kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen när den börjar tjockna. Vispa i vaniljsocker och grädde och låt svalna.

Du kan göra upp till ett dygns paus till nästa steg, då förvarar du "vaniljsåsen" i kylen.

Vispa äggvitorna med socker och salt tills det blir en marängsmet. Rör ner romen i "vaniljsåsen", vänd sen ner en tredjedel av äggvitan och smaka av med socker. Häll upp i glas och klicka i resterande marängsmet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar