måndag 7 mars 2022

Afghansk pastarätt

Receptet kommer ursprungligen från Zeinas kitchen.

Afghansk pastarätt
5 portioner
3 dl chana dahl (kikärtshalvor)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
400 g krossad tomat
2-3 dl vatten
Salt & peppar
Yoghurtsås:
8 dl mild yoghurt
2 vitlöksklyftor
Salt
Garnering:
4 st salladslökar
Olja

Skala och pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten till såsen.

Koka chana dahl tills kikärtshalvorna mjuknar, ca 30 min, sila sen av.

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran. Stek löken i oljan tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor och stek några minuter till under omrörning. Tillsätt den krossade tomaten, vatten, chana dahl och salt och peppar. Låt puttra i 20-30min tills kikärthalvorna är mjuka. Späda såsen med mer vatten under tiden om det behövs och smaka av med salt och peppar.

Hacka salladslöken och stek mjuk i oljan.

Servera allt med pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar