onsdag 22 maj 2019

Spiraltårta med smak av mocka och arrak


Spiraltårta med smak av mocka och arrak
15-20 bitar
Tårtbotten:
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 dl mjölk
Fyllning:
2 dl aprikosmarmelad
Smörkräm:
200g vit choklad
0.5 dl vispgrädde
450g smör
3.5 dl florsocker
2 tsk arraksessens
0.75 dl starkt kaffe
Nougatine:
1 msk vatten
2 dl strösocker
0.5 dl hackad mandel
Garnering:
100g rostad mandel, spån eller flagor

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg poröst. Rör försiktigt ner övriga ingredienser och blanda noga. Fördela i två långpannor med bakplåtspapper. Grädda i 5-8min. Lossa dem från pappret när de kommer ur ugnen. Bred på aprikosmarmeladen och låt svalna. 

Smält socker i en stekpanna med vattnet. När det är gyllene ta av från värmen och rör i mandeln och häll upp på ett bakplåtspapper.

Smält chokladen tillsammans med grädden och låt svalna. Vispa smör och florsocker fluffigt. Vispa ner övriga ingredienser.

Bred ut hälften av smörkrämen på bottnarna. Dela bottnarna på två på längden. Rulla ihop den första och ställ på tårtfatet, Fortsätt med nästa del av botten tills alla är gjorda. Bred ut resten av smörkrämen över hela tårtan. Tryck fast mandel på kanterna. Krossa nougatinen och dekorera toppen. 

Tårtan håller sig i typ en vecka i kylen.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar