Är man inte så många så blir en normalstor paj ofta allt för mycket då är det bra att göra portionspajer. Tipset kommer från heavenly cupcake.
Miniäpplepajer
6 portioner
Mördeg150 g smör
0.5 dl muscovadosocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Äppelfyllning
3 st stora äpplen
0.5 dl socker
2 msk smör
1 msk sirap
0.5 msk kanel
1 tsk flingsalt
1 msk maizena
Blanda alla ingredienser till mördegen. Dela degen i 12st delar. Ställ sex stycken pappersformar i en muffinsplåt och klä dem med hälften av degbitarna, låt de andra vara så länge. Ställ hela plåten i kylen.
Skär bort kärnhuset på äpplena och skär dem i bitar. Stek äpplena med smör, socker, sirap och kanel. Stek äpplena en stund tills sockret och smöret blivit lite kola-aktigt. Tillsätt maizenan och blanda runt ordentligt.
Ta fram plåten från kylen och fördela äppelfyllningen i de degklädda formarna. Platta till de resterande sex degbitarna tills de täcker fyllningen och blir som lock till pajen. Tryck till lätt i kanterna. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Vänd dem upp och ner och ta bort pappersformen vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar