söndag 9 februari 2020

Afternoon tea


Det var mörkt och ruggigt ute så jag kände att lite mys med afternoon tea var helt rätt för en söndag eftermiddag.

Jag gjorde några gamla favoriter som scones med clotted cream, baconsmörgåsar och ägg- och gurksmörgåsar men så testade jag även lite nytt


Korvblommor
8st
1 paket smördeg
8 korvar
150g riven ost
8 cocktailtomater
spagetti

Sätt ugnen på 200 grader. Skär korvarna halvägs igenom och fäst ihop dem i en ring med spagettin. Skär rundlar av smördegen lite större än korvringarna. Lägg korvarna på smördegen. Strö över osten och lägg på tomaten. Tryck upp smördegen i mellanrummen mellan korvbitarna. Grädda i ca 5 min tills smördegen fått färg och osten har smält.



Kaffemuffins med nutellafrosting
12st
3.5dl strösocker 
2dl vetemjöl 
1.25 dl kakao 
1 msk vaniljsocker 
1 krm salt 
3 ägg 
125 g smält svalnat smör 
0.5 dl kaffe 
Nutellafrosting: 
1 dl nutella 
2 dl florsocker 
0.25 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker 
75 g philadelphiaost 
Vit chokladfrosting: 
50 g vit choklad 
75 g smör 
75 g philadelphiaost 
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 165 grader. Blanda torra ingredienser, varefter man rör ned ägg och smör, och fördelar i muffinsformar. Baka i 20 minuter.

Rör nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. 

Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa. Mät upp florsocker och tillsätt det tillsammans med philadelphiaosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.

Bred nutellafrostingen över de kallnade muffinsen, spritsa sen ut vitchokladfrosting som dekoration


Hallon-lakritsbakelser
16 bitar
Saltlakritsfluff:
20 g mjuk saltlakrits
1 dl vispgrädde
Fudge brownie:
225 g smör
4 dl strösocker
2,25 dl kakao
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
Hallonmousse:
225 g frysta hallon
1 citron, saften
0,75 tsk agar-agar
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde


Klipp lakritsgodiset i mindre bitar. Smält samman lakritsen med vispgrädden i en kastrull på låg värme. Det är viktigt att det inte börjar koka för då riskerar du att den skär sig. Låt svalna i minst 4h.

Fodra en form med måtten 25x35 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smöret. Blanda de torra ingredienerna och rör ner smör och ägg. Bred ut på bakplåtspappret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna helt innan du häller på moussen.

Koka upp frysta hallon och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
Vispa upp grädden. Tillsätt hallonmos och vispa tills allt blandats väl.

Bred ut hallonmoussen på brownien. Ställ i kylskåpet för att svalna. Spritsa ut lakritsfluffet. Skär i bitar vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar