fredag 28 februari 2020

Surdegslimpa



Surdegslimpa
dag 1:
2 dl kallt vatten 
30 g jäst 
4 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl 
dag 2:
10 dl rågsikt 
4 dl vetemjöl 
2 msk olja 
4 dl mjölk 
0.5 dl sirap 
0.5 msk kummin 
0.5 msk anis 
2 msk salt 
pensling: 
vatten

Arbeta ihop en surdeg av fingervarmt vatten, jäst, 4 dl rågmjöl och 1 dl vetemjöl. Låt stå i rumstemperatur i ca 12h i en burk med lock.

Blanda samman rågsikten med hälften av vetemjölet, oljan, mjölken, sirapen, kryddorna och saltet. Arbeta ner surdegen och knåda väl. Tillsätt resten av vetemjölet om det behövs, låt jäsa i 1.5 timme. Knåda degen och forma den till en limpa. Placera dem på en plåt och låt dem jäsa under duk i ca 40 min.

Grädda dem i 200 grader i ca 45 min. Pensla den färdiga limpan med varmt vatten. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar