torsdag 6 maj 2021

Zeinas biryani

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.
Zeinas biryani
5 portioner
1 kg kycklingklubbor
marinad:
1 dl yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
0.5 pressad citrom
1 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1.5 tsk salt
Riset:
4 dl basmatiris
3 gula lökar
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
0.5 citron
1 kanelstång
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
3-4 st kardemummakapslar
3-4 st hela nejlikor 
2 st lagerblad
2 hönsbuljongtärningar 
3 dl vatten
Salt & peppar 
Olja till stekning
Saffransmjölk:
0.5 g saffran
0.5 dl mjölk

Skala och pressa vitlöken. Blanda med resten av marinaden. Täck kycklingen med marinaden och låt marinera i minst en timme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Värm mjölken och blanda med saffran.

Skölj basmatiriset tills sköljvattnet är klart. Koka upp vatten och häll över risen och låt svalna.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 25min medan du lagar resten.

Strimla paprikan. Skala och strimla löken. Stek löken på hög värme tills den är karamelliserad. Lyft upp den och lägg i paprika, pressad vitlök och övriga kryddor till riset. Och stek på medelhög värme ett par minuter. Sila av riset och häll i det och buljongen. Rör ner drygt hälften av löken. 

Ta ut formen ur ugnen och lyft ur kycklingklubborna. Häll ner riset. Lägg kycklingen ovanpå och sprid ut löken. Ställ tillbaka i ugnen på eftervärme i 15min. 

Häll över saffransmjölken och kontrollera att kycklingen är klar. Är den inte det kan du ställa in den i ugnen en stund till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar