söndag 3 mars 2024

Hagrids grattistårta

Är man Harry Potter fantast så är man...


Hagrids grattistårta
12 bitar
tårtbotten:
1.75 dl kokande vatten
1.25 dl kakao
2 tsk snabbkaffepulver
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
125g smör
2.5 dl socker
1.25 dl muscovadosocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
Chokladglasyr:
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
1.75 dl grädde
30g smör
Chokladkräm:
100g smör
1 dl florsocker
1 dl karamelliserad mjölk
1 dl av chokladglasyren
Grön glasyr:
1 dl florsocker
1 tsk vatten
några droppar grön hushållsfärg

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop vatten och snabbkaffepulver. Rör smör och socker fluffigt. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner kakao och salt. Rör ner kaffet. Rör till sist ner mjölet.  Häll upp i en smord form och grädda i ca 20min. Skär i två bitar när kakan har svalnat. 

Smält chokladen med grädden. Rör ner smöret. Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa smör och socker mjukt. Rör ner den karamelliserade mjölken och sen chokladglasyren. 

Blanda ihop den gröna glasyren.

Bred en tredjedel av chokladkrämen på den första botten. Lägg på nästa botten och bred på resten av krämen runt om. Häll över chokladglasyren. När den har stelnat skriv med den gröna glasyren. 

Tårtan håller sig ett par dagar i kylen utan problem och är väldigt mäktig. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar