onsdag 8 september 2021

Schalottenlökspaj


Schalottenlökspaj
6 portioner
50g smör
1 msk färsk timjan
1 tsk färsk rosmarin
0.5 msk färsk salvia
1 vitlöksklyfta
800-900g schalottenlökar 
1 tsk salt
2 msk balsamvinäger
2 msk portvin
100g riven ost
pajdeg:
5 dl vetemjöl
1 dl olja
0.5 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda pajdegen och låt vila i kylen. 

Skala lökarna och dela dem på mitten. Skala och hacka vitlöken. Smält smöret i en stekpanna som kan ställas i ugnen. Lägg i kryddorna och vitlöken. Ställ ner löken med den skurna sidan nedåt och stek på låg värme tills de mjuknar, ca 15min. Tillsätt salt, vinäger och portvin och låt reducera i ett par minuter. Strö över ost. Kavla ut pajdegen och täck stekpannan. Grädda i ca 20min till pajdegen har fin färg.

Vänd upp pajen på en tallrik och servera ommedelbart. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar