måndag 6 september 2021

Babka


Babka
1 ägg
deg:
2.75 dl mjölk
50 g jäst 
1 ägg
1 äggula
0.75 tsk salt 
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl socker 
0.5 dl honung
9 dl vetemjöl
150g rumsvarmt smör
Fyllning:
150g mörk choklad
200g smör
2 dl socker
1.5 dl råsocker
0.5 dl kakao
1 msk kanel
1 msk espressopulver

Rör ut jästen i mjölken. Rör ner ägg och äggula. Rör ner salt, vaniljsocker, socker och honung. Rör ner vetemjölet lite i taget tills degen blir fast. Knåda in smöret. Låt jäsa övertäckt i 1h. 

Smält chokladen och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. 

Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop på det långa hållet. Skär i mitten. Lägg på en plåt och fläta ihop till en krans text enligt den här videon. Låt jäsa övertäckt. 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 30-35min tills den är gyllene och genomgräddad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar