Recept ursprungligen från Zeinas kitchen
Nigeriansk gryta
6 portioner
6 portioner
1 kg grytkött tex högrev.
3 röda paprikor
2 st färska chili
3 lökar
6 st vitlöksklyftor
800 g krossad tomat
2 msk riven ingefära
800 g krossad tomat
2 msk riven ingefära
1 msk torkad timjan
2-3 st lagerblad
2 köttbuljongtärningar
1.5 dl olja
3-4 msk tomatpuré2 tsk gul curry
Salt & peppar
Salt & peppar
matbanan
olja
Kärna ur paprikor och chili. Skala 2 lökar och vitlöken. Dela paprikor och lökar. Mixa tillsammans med krossade tomater. Tillsätt ingefäran och mixa lite till.
Häll i tomatmixen i en gryta med höga kanter och låt puttra och reducera i ca 1h. Rör om regelbundet.
Skär köttet i grytbitar. Lägg i en gryta och fyll på vatten tills det precis täcker. Skumma av kokvattnet. Tillsätt timjan, lagerblad och buljongtärningar. Låt köttet koka under lock tills det är mört, räkna med 1-2h.
Lyft upp köttet och låt rinna av. Stek i rikligt av olja i en gryta tills det får en fin stekyta runt om. Lyft sen upp.
Skala och hacka löken. Lägg löken i grytan. Stek tills den får färg. Tillsätt tomatpuré och curry och stek tills det börjar dofta. Rör ner tomatsåsen och stek den några minuter under omrörning. Tillsätt 4dl av buljongen från köttkoket. Låt blandningen koka i 15-20min
Tillsätt köttet och smaka av med salt och peppar. Låt koka i 15-20min. Tillsätt mer buljong vid behov.
Skiva matbananen och fritera. Strö över salt när de är nyfriterade.
Servera med ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar