fredag 8 december 2017

Saffransknutar med syltat apelsinskal

Jag fick iden till den här fyllningen från Underbar Clara.

Saffransknutar med syltat apelsinskal
ca 40st
2 pkt saffran 
200 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
0.5 dl rågmjöl
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
hackad mandel att strö över
fyllning:
150 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
4st rivna bittermandel
zest från 1 apelsin
100 gram syltade apelsinskal

Krossa saffranen. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran och mjölk.  Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig och blanda i socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning. Arbeta degen ordentligt och låt jästa i en timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda degen och kavla sen ut den. Bred ut smöret och strö över resten av fyllningen. Rulla ihop och forma till knutar som läggs i bullformar och låt jäsa i ca 45min

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Grädda i ca 8min



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar