fredag 8 december 2017

Saffransbutterkaka


Saffransbutterkaka
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
5.5 dl vetemjöl 
ägg till pensling
mandelspån att strö över
Fördeg
5dl mjölk
2 pkt saffran
25 g jäst
2 dl strösocker 
8 dl vetemjöl 
Fyllning
300 g riven mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
100 g riven vit choklad
zest från 1 apelsin
Vaniljkräm
3st äggulor
0.75dl socker 
0.5dl maizena 
1 vaniljstång
2.5dl mjölk 
25 g smör 

Värm på mjölken och blanda med saffran. Låt svalna och blanda med jästen. Blanda i resten till fördegen och låt jäsa i 30min.

Vispa ihop ägg och socker till vaniljkrämen och rör ner maizenan. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg den och fröna i en kastrull och mjölk och låt koka upp. Lyft ur vaniljstången och häll resten över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm på försiktigt till vaniljkrämen tjocknar. Rör ner smöret och ställ att svalna.

Blanda fördegen med övriga ingredienser till degen och knåda ordentligt och jäsa i ca 15min.

Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och bred på smöret och strö över resten av fyllningen. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg skivorna intill varandra i två smorda formar. Låt jäsa i ca 1.5h.

Pensla med ägget. Lägg vaniljkrämen i en sprits och tryck i i mitten av alla bullarna. Strö över mandelspånen. Låt grädda i ca 25-30min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar