Glass är alltid smaskigt och brynt smör ger en god nötig smak. Iden med brynt smör i sin glass kommer från Bara en kaka till.
Glass på brynt smör
ca 1 liter
125 g smör
5 äggulor
1 äggvita
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Börja med att bryna smöret. När du ska bryna smöret börjar du med att dela smöret i bitar och lägga det i en kastrull på medelvärme. Låt smöret smälta, efter en stund börjar det bubbla och fräsa. Kort därefter kommer smöret att börja tystna, rör försiktigt då och då tills det har tystnat helt. Dra då av det från plattan så det inte bränns. Låt smöret svalna så det inte är varmare än fingervarmt, men det ska fortfarande vara flytande.
Separera äggen och vispa upp gulorna ihop med strösockret tills det blir ljust och fluffigt. Vispa upp äggvitan för sig i en egen bunke. Vispa grädden ihop med vaniljpulvret. Vispa ner det brynta smöret i äggsmeten. Rör ner grädden, och rör sist av allt i den uppvispade äggvitan. Frys smeten i minst 4 timmar före servering.
Vid servering kan du tex ringla över lite lönnsirap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar