fredag 14 november 2025

Apelsinstekt kalkon med vitlök och kanel

Apelsinstekt kalkon med vitlök och kanel
8-10 portioner
1 kalkon
5 vitlöksklyftor
1.5 dl koncentrerad apelsinjuice
2 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
50g smör
salt
1 msk timjan
1 apelsin
Kålrotsmos:
500g kålrot
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
0.5 dl koncentrerad apelsinjuice
vatten

Sätt ugnen på 125 grader. Skala och pressa vitlöken och blanda med juice, kanel och svartpeppar. Salta kalkonen runt om och pensla sen med juiceblandingen. Klyfta apelsinen och strö över timjan. Fyll kalkonen med apelsinen. Lägg kalkonen i en stor ugnsfast form med en klick smör ovanpå, låt den steka i ca 6h, tills innertemperaturen är 70 grader. Pensla kalkonen då och då igen.

Skala och skär kålroten i tärningar. Skala och hacka löken. Lägg kålrot, lök och apelsinjuice i en gryta och späd med vatten så det knappt täcker. Låt koka tills kålroten är mjuk och mixa sen.

Servera med pressad potatis och skyn från kalkonen.

Drick ett halvfylligt, halsträvt rött vin med mycket fruktsyra tex Piemonte Barbera, 2023




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar