fredag 6 december 2019

Halloweenfest

Barnen älskar att göra det mysläskigt inför halloween med olika mat, fika och pyssel.


Glas med rinnande blod
1,5 dl socker
2 msk vit sirap
2 msk vatten
0.5 tsk röd hushållsfärg
Ett par droppar grön hushållsfärg

Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Rör ner färgen.
Koka upp utan att röra om. Sänk sedan värmen, skaka kastrullen lite och låt sjuda försiktigt i cirka 8 minuter. Ta bort från plattan och låt smeten svalna lite.
Doppa glasens kant i blodröran och låt den trögflytande vätskan rinna längs glaset. Doppa flera gånger om du vill att det ska se riktigt bloddrypande ut.
Servera med valfri röd dricka.



Bål med äppledöskallar och ishand. För att få fina ishänder och lägga i bålen fyll opudrade handskar för livsmedelshantering med vatten och frys dem. 



Tjocka tarmar
vetedeg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
0.5 tsk salt
1 tsk röd hushållsfärg
1.4 l mjöl
fyllningen:
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
0.5 dl kanel
pensling:
1 ägg
sockerlag:
0.5 dl vatten
0.5 dl strösocker
tarmsaft:
3 dl florsocker
0.5 dl vatten

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Rör ut jästen i mjölkblandingen. Blanda nerhushållsfärgen, salt och socker. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta ordentligt till en smidig deg. Låt jäsa i 45min.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut degen på ett bakbord med det sista av mjölet. Knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred på det rumsvarma smöret och strö över socker och kanel. Skär degen i cirka 5 centimeter breda längder och rulla långsida mot långsida, så att det blir som långa korvar. Ringla längderna i en smörad bakform.
Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.

Pensla tarmarna med vispat ägg och grädda i cirka 20 minuter. 

Koka upp vatten i en kastrull. Häll i sockret och blanda tills det har lösts upp. Låt svalna.
Pensla de nygräddade tarmarna med sockerlagen för en läskigt glansig look. 

När det är dags att servera: Blanda florsocker och vatten och häll över tarmarna.


Sotig kaka med spindelväv
200g smält smör
1 tsk svart hushållsfärg
1.5 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
4.5 dl socker
3 ägg
2.5 dl mjöl
smör och ströbröd, till formen
spindelväv:
10 marshmallows 


Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och blanda i hushållsfärg, kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget och avsluta med mjölet. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter

Smält hälften av marshmallowsen i taget på halv effect på en en minut i taget. Sträck sen ut över kakan så det ser ut som spindelväv. 


Muffins med glaskross var en favorit från förra året. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar