måndag 30 december 2019

Kålsallad med bumbu kele

Modifierat recept från feeders.

Kålsallad med bumbu kele
4 portioner
200 g vitkål
3 msk bumbu kele
4 msk kokosdressing
1 lime
3 msk rostad lök
Salt efter smak
Bumbu kele:
5 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
4.5 cm färsk ingefära
3 cm färsk gurkmeja
2 cm jordärtskocka
2 långpeppar
2 kryddnejlikor
0.5 tsk hel svartpeppar
1 krm muskot
3 msk orostade cashewnötter
0.5 tsk fisksås
0.5 tsk salt
3 msk neutral matolja
Kokosdressing:
2 dl kokosmjölk
2 limeblad
1 stjälk citrongräs
1 tsk palmsocker eller ljust råsocker

Skala och skiva ingefära, gurka, jordärtsskocka och löken. Häll alla ingredienser utom oljan i en mortel och stöt så slätt du har tålamod till.  Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs kryddpastan under omrörning några minuter tills den doftar gott.

Finstrimla kålen och blanchera den med kokande vatten. Häll av vattnet och krama ur kålen.

Krossa stjälken på citrongräsen. Koka kokosmjölk, socker, limeblad och  citrongräs i runt fem minuter. Låt stå tills det svalnar och sila sen av kryddorna.

Blanda bumbu kele, kokosdressing och en pressad halv lime. Rör om ordentligt och rör sen ner kålen så de blir ordentligt täckta av såsen. Strö över den rostade löken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar