Buljongen
1 kg oxsvans
1 msk smör
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk hela svartpepparkorn
1 stjärnanis
2 dl rött vin
1,5 l vatten
Grytan
1.5 kg grytkött
salt och svartpeppar
25 g smör
2 gula lökar, fint klyftade
5 dl rött vin
1 liter buljong
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
150 g rökt sidfläsk
20 champinjoner
2 morötter
ett nät steklök eller pärllök
maizenaredning
salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 250 grader. Skala löken till buljongen. Dela moroten och löken till buljongen. Skala och pressa vitlöksklyftan. Rosta oxsvansen med ringlad olja över i ugnen i några minuter tills den får fin färg.
Fräs lök, morot och vitlök i smöret tills löken blir genomskinlig. Häll över vinet och låt det reducera till hälften. Lägg i oxsvansen och resten till buljongen och puttra i 4 timmar.
Sila av buljongen. Plocka köttet från oxsvansen och dela i lagoma bitar.
Skala och hacka löken grovt. Skala och skiva morötterna. Tärna köttet och salta och peppra ordentligt. Bryn köttet i smöret.
Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt sedan kött, vin, buljong, morötter, lagerblad och timjan. Koka upp och låt sedan puttra under lock i 1-2h.
Skala smålökarna
Tärna sidfläsket och stek tills det har fått fin yta. Lägg ner löken i pannan med fläsket och bryn tills löken har fått färg. Tärna svampen och lägg den med svamp och lök. Häll ner i köttgrytan och koka tills köttet är mört (1-2h).
Red av grytan och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar