söndag 7 november 2021

Fyra sorters chilisås

Har man några chiliplantor är det lätt hänt man får för mycket frukt...

Chilisås med mango är en gammal bekant men resten var nya test.


Chilisås med morot
2 morötter
1 schalottenlök
5 chili
Rivet skal och saft från 1 apelsin
1 vitlöksklyfta
0.5 dl olja
2 tsk sirap 
0.5 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt

Skala och slanta morötterna. Skala och hacka schalottenlöken. Koka morötter och lök i 4-5min. Lägg i chilin och koka i 2min. Häll av vattnet

Skär bort stjälkar och kärna ur chilin. Skala vitlöken och pressa den.

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. Späd med vatten om såsen är för trögflytande.

Häll upp på burkar med tättslutande lock.

Chilisås med plommon
5 dl plommon
2 schalottenlökar
5 chili
Rivet skal och saft från 1 apelsin
3 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 tsk sirap 
0.75 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
0.5 tsk ingefära

Kärna ur plommonen. Kärna ur och ta bort stammen på chilin. Skala och hacka lök och vitlök. Koka ihop allt till chilisåsen och låt puttra i 10 minuter. Mixa och häll upp allt på flaska.

Chilisås med ananas
5 dl ananas i bitar
1 gul lök
5 chili
3 vitlöksklyfta
1 msk olja
0.75 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
0.5 tsk kryddpeppar
0.5 tsk ingefära

Kärna ur och ta bort stammen på chilin. Skala och hacka lök och vitlök. Koka ihop allt till chilisåsen och låt puttra i 10 minuter. Mixa och häll upp allt på flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar