onsdag 10 februari 2021

Syltmunkar


Syltmunkar
ca 20st
0.5 pkt jäst
3.75 dl mjölk
125g smör
2 ägg
1.5dl socker
1.5 tsk salt
11 dl vetemjöl
frityrolja
5dl slät sylt
florsocker

Smält smöret. Rör ut jästen i lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken. Rör ner smör, ägg, socker, salt och mjöl. Knåda ordentligt. Lägg och jäsa i en täckt bunke i 3-4h. 

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den tills den är ca 1cm tjock. Tryck ut rundlar som är ca 4-7cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 2-3h.

Hetta upp oljan till 175 grader och fritera munkarna 2-3 åt gången, ca 1-2 minuter per sida. Lyft sen upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.

Pudra florsocker över de varma munkarna. Fyll en sprits eller marinadspruta med den släta sylten och stick in i munken och spruta in lite sylt. Servera genast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar