måndag 4 november 2019

Saltgifflar



Salta gifflar
48 st
50 g jäst 
2 dl grädde 
2 dl vatten 
1 ägg 
1 tsk salt 
125 g smält smör 
1,3 l vetemjöl 
125 g extrasaltat smör 
pensling: 
smält smör och ägg

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt grädde, vatten, ägg och salt. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret. Arbeta in stora delar av mjölet. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut den till en rektangulär kaka. Bred på det rumstempererade extrasaltade smöret. Vik degen i 3 delar, vänd den ett kvarts varv och vik den ännu en gång i tre delar. Låt degen sedan vila i kylskåp.

Ta ut degen, kavaöl den på nytt och vik den i tre delar. Låt den vila på nytt

Kavla ut halva degen till en retangulär kaka. Sporra ut 12 kvadrater, dela dessa diagonalt. Pensla på smält smör. Rulla ihop trekanterna från den breda sidan och forma till gifflar. Lägg dem på en plåt. Låt jäsa kallt i 1-2 timmar.

Rensla med ägg. Grädda gifflar i 250 grader i ca 5 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar