fredag 29 november 2019

Lamm med ris, kryddor och nötter



Lamm med ris, kryddor och nötter
4 portioner
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 torkad lime
800 g lammstek
2 msk salt och svartpeppar
2 msk seven spice
2 msk smör
1 tsk ingefära
1 liter köttbuljong
400 g krossade tomater
2 kanelstänger
2 lagerblad
6 kardemummakapslar
1 g saffran
3 dl basmatiris
Tillbehör:
2 rödlökar
1 dl blandade nötter t ex pistagenötter, pinjenötter eller mandel
2 msk smör


Skala och skiva rödlökarna. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Dela loomin i halvor.
Dela lammsteken på längden och dela varje halva på tvären. Krydda köttet med salt och peppar och gnid in seven spices.
Stek köttet runt om i smöret i en gryta på medelhög värme. Lyft ur köttet och tillsätt rödlök, vitlök och ingefära och stek gyllenbrunt.
Tillsätt buljong, krossad tomat, kanelstång, lagerblad, kardemumma, loomi, och saffran. Rör om och lägg tillbaka köttet i grytan.
Koka upp och låt sjuda utan lock ca 60 min tills köttet börjar bli mört och smaka av med salt.
Skölj riset och tillsätt på toppen av grytan. Lägg på ett lock och låt sjuda ytterligare ca 20 min tills riset är färdigkokt.

Skala och skiva rödlöken tunt. Stek rödlök och nötter och mandlar i smöret tills löken är karamelliserad samt nötterna och mandlarna är gyllenbruna.

Servera med yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar