söndag 1 oktober 2023

Korma med peshwari naan

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen
Korma med peshwari naan
5 portioner
650 g strimlad kyckling
olja
smör
Degen:
25g jäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk socker
Ca 6 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olja
3 msk turkisk yoghurt
Fyllning:
1 dl skalade pistagenötter 
0.5 dl kokos
1 dl russin
2 msk ljus sirap
0.5 tsk kardemumma
Pensling:
Smält smör
Marinaden:
1 dl turkisk yoghurt
1 msk garam masala
1 msk paprikapulver
2,5 tsk gurkmeja
1 msk riven ingefära
6 st vitlöksklyftor
Nötpasta:
1,5 dl naturella cashewnötter 
2 dl rostad lök
1 dl turkisk yoghurt
Grytan:
2 st lagerblad 
4 st kardemummakapslar 
2 st stjärnanis
4-5 st hela nejlikor 
2 kanelstänger
2 tsk koriander
1 msk gurkmeja
1 msk paprikapulver
1 krm chilipulver
3 msk spiskummin
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Ca 4-5 dl vatten

Blanda jäst med vatten och socker. Blanda i olja och yoghurt. Rör ner de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät deg och knåda i 10min. Lägg i en bunke med lock och låt jäsa 1-1.5h.

Pressa vitlöksklyftorna och blanda med övrigt till marinaden. Lägg kycklingen i marinad i minst en halvtimme. 

Mixa ihop ingredienserna till fyllningen tills du får en bredbar och slät massa och ställ undan.

Mixa cashewnötter, rostad lök och yoghurt.

Stek de hela kryddorna i olja i en gryta till de början dofta. Tillsätt kycklingen och stek i ett par minuter till Tillsätt resterande kryddor och stek i några minuter. Häll på nötpastan och vatten och koka 30-45min.

Dela degen i 5 delar och forma till runda bollar och låt jäsa i 15min.

Ta en degboll och kavla ut till ett runt bröd, ca 1cm tjockt. Lägg en klick fyllning mitt på degen och vik sedan in kanterna till mitten och tryck ihop ordentligt. Kavla ut ett runt eller avlångt bröd. 

Hetta upp en helt torr stekpanna, stek brödet på hög värme ca 4-5 min på varje sida, tills brödet får en fin gyllene yta. Lägg på ett fat och pensla med smält smör. Servera gärna bröden nystekta och varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar