4 portioner
600-700g älgfilé
smör
salt
peppar
sås:
2 msk smör
1 dl hackad scharlottenlök
5 dl rött vin
1 buljongtärning
1 dl svartavinbärsgele
1 msk maizena
potatiskaka:
500g potatis
salt
peppar
smör
stekta rotfrukter:
200g kålrot
4 morötter
2 palsternackor
smör
salt
Sätt ugnen på 100 grader. Krydda filén med salt och peppar och bryn den runt om. Lägg den i en ugnsfast form och efterstek i ugnen i ca 1-1.5h tills innertemperaturen är ca 60 grader. Skala och dela rotfrukterna. Stek dem i smöret och salta. Lägg dem i ugnen tillsammans med köttet när de har fått färg. Stek löken i smöret tills löken är mjuk. Häll över vinet och smula i buljongtärningen. Låt såsen koka ihop till halva volymen. Tillsätt sen vinbärsgelen och maizenan utrört i lite vatten och låt koka upp. Skala och riv potatisen. Blanda med salt och peppar och stek som rårakor i smör. Skiva köttet vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar