tisdag 19 mars 2019

Rökt kaffeost

Att man kunde göra kaffeost själv visste jag inte förrän jag läste det hos feeders.

Rökt kaffeost
3 liter standardmjölk
1 dl vispgrädde
3 tsk ostlöpe
1 tsk salt
Spån till rökning

Värm mjölk och grädde i en stor kastrull tills den blir fingervarm. Ta av från plattan och rör i ostlöpen. Låt mjölken stå orörd i ca tre kvart tills den har stelnat.

Ställ kastrullen på låg värme och använd tex en visp till att bryta den stelnade mjölken. Fös sen ihop ostbitarna mot mitten så det bildas en klump. Fortsätt hetta upp och röra mot mitten tills vasslen nästan kokat upp. Då tar du den från spisen och häller upp en en finmaskig sil. Ställ en tyng på osten och låt vasslen rinna ur en timme till. Ställ den på ett fat med en tyngd på över natten så att mer vätska rinner ut och osten plattas till.

Tänd grillen med endast lite kol eller briketter i en änden. Vänta tills det blir glöd och lägg rikligt med rökspån på glöden. Lägg osten så långt bort från glöden som möjligt. Lägg på locket. Vänd på osten efter en kvart och rök den sen en kvart till. Ser osten inte grillad ut lägg den på direkt värme ett par minuter på varje sida.

Osten passar bra att toppa en köttsoppa med. Den klarar sig ca en vecka i kylen men går utmärkt att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar