måndag 18 mars 2019

Kavring


Kavring
2 st
dag 1:
4 dl vatten 
7 dl rågmjöl 
2 tsk salt 
1 msk stött kummin 
dag 2:
25 g jäst 
3.5 dl vatten 
5 dl rågmjöl 
1.5 dl mörk sirap 
6 dl rågsikt 
4 dl vetemjöl

Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet, salt och kummin till dag ett. Blanda. Täck över och låt stå till nästa dag.

Värm vattnet till dag två fingervarmt. Lös upp jästen i det. Blanda i gårdagens deg och rågmjölet. Täck degen och låt jäsa i 4h.

Blanda ner sirapen, rågsikten och vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa i 1h

Arbeta degen ordentligt. Dela den i två delar och forma till limpor. Lägg dem i smorda formar (ca 1.5 l). Låt jäsa i ca 1h

Grädda bröden i ca 50 min i 180 grader med en bakplåt över formarna. Pensla de färdiga bröden med vatten och låt dem svalna uppstjälpta på ett galler med bakduk över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar