söndag 17 februari 2019

Rabarberkompott med flädersabayonne


Rabarberkompott med flädersabayonne
4 portioner
250g rabarber
1 tsk vaniljsocker
kanelstång
1 msk socker
1 msk röd saft
1 msk vatten
0.5 tsk potatismjöl
Smultäcke:
25g smör
2 msk socker
0.5 dl havregryn
Sabayonne:
4 äggulor
0.5 dl socker
0.75 dl koncentrerad flädersalft
0.25 dl vatten
1 dl vispgrädde


Skiva rabarbern tunt. Blanda rabarber, vaniljstång, kanelstång, socker och saft i en rostfri kastrull. Koka upp och rör försiktigt. Låt sjuda tills rabarbern mjuknat, ca 5 minuter. Rör ut potatismjölet i vattnet, blanda ner i rabarbern och koka upp. Ta kompotten från värmen och låt svalna.

Lägg ingredienserna till smultäcket i en stekpanna och stek tills havregrynen får lite färg. Ta sen av från värmen.

Vispa samman äggulor, socker, flädersaft och vatten i en rostfri bunke. Ställ den i en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt tills krämen tjocknat, ställ den sen att svalna. Vispa grädden och vänd försiktigt i.

Lägg kompotten i botten på glas, skeda sabayonnen över och toppa med smultäcket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar