tisdag 28 oktober 2025

Potatisbröd, tekakor eller formbröd


Orginalreceptet är från 1886.

Potatisbröd
16 tekakor eller ett formbröd
2 potatisar
3 dl vatten
12g jäst
2 tsk salt
3 dl mjölk
50g smör
ca 1 liter mjöl

Skala och koka potatisen. Häll av hälften av vattnet, spara 1.5dl. Mosa potatisen. Häll potatisvattnet över 2dl av mjölet. Rör mosad potatis med det skållade mjölet och saltet och låt svalna till fingervarmt. Rör ner jästen. Låt jäsa i 2-3h.

Hetta upp mjölken och låt smöret smält i det. Rör ner hälften av det återstående mjölet och låt svalna till fingervarmt. Rör ner i fördegen. Låt jäsa i 1-1.5h.

Rör ner så mycket mjöl som behövs för att få en lös men inte kladdig deg och knåda ordentligt i ca 15min.

Kavla och tryck ut tekakor eller lägg i en smord form. Låt jäsa 30-45min.

Tekakorna bakas i 200 grader i 15-20min. Brödet 175 grader 30-40min.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar