söndag 1 augusti 2021

Blåbärstårta

Ursprungligt recept från Louise´s Spis.

Blåbärstårta
10-12 bitar
Bottnar:
1 äggvita
2 ägg
1.75 dl socker
0.5 dl mjölk
25 g smör
1 msk vaniljsocker
1.75 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 krm salt
skal från 1 citron
Frosting:
500 g mascarpone
5 dl vispgrädde 
1.5 dl florsocker 
1 msk vaniljsocker
1 dl lemon curd
Fyllning: 
ca 2 dl blåbärssylt
Dekor:
färska blåbär
mini-maränger eller krossade maränger
citronmeliss 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smörgåspapper i en långpanna. Vispa äggvita, ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ner smör och mjölk i äggen. Blanda de torra ingredienserna, blanda dem i smeten. Häll i långpannan. Grädda i 5 min. Låt svalna.

Vispa mascarponen och tillsätt lite vispgrädde i taget tills vispgrädden är inblandad. Blanda i resten av ingredienserna till frostingen och vispa fluffigt. 

Blanda hälften av frostingen med hälften av sylten och rör så att det blir marmorerat.

Dela botten på mitten. Lägg blåbärssylten på ena botten. Lägg den marmorerade frostingen ovanpå. Lägg på den andra botten och bred över resten av frostingen. Låt tårtan stå och sätta sig och dekorera precis innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar