fredag 21 oktober 2016

Klassisk skinkstek

Underbara Clara hade ett lockande recept på skinkstek jag ville testa.

Klassisk skinkstek
8 portioner
1.5 kg skinkstek
1 dl havssalt
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
smör
sås:
spad
2 msk mjöl
0.5 dl vatten
äpplemos
köttbuljongtärning
rotfrukter:
8 rödlökar
8 rödbetor
12 morötter
20 potatisar

Sätt ugnen på 150 grader. Klappa in saltet och krossade vitlöksklyftorna på steken. Lägg skinksteken på ett galler och ringla olivolja över. Skala rödlök, potatis, rödbetor och morötter och skär i klyfotr och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och salta. Placera rotsaksplåten under skinksteken, så att de goda köttsafterna hamnar ovanpå. Ugnsstek skinkan i ca 90-120 minuter minuter eller tills innertemperaturen nått 70 grader.

När steken är färdig – ta ut den och höj temperaturen till 200 grader. Hyvla över lite smör över steken och kör in den i ugnen igen i tio minuter så att den får fin färg. Låt sedan steken vila i aluminiumfolie tio minuter innan den skärs upp.

Vispa ihop redningen och blanda med spadet från steken och köttbuljongtärning. Smaka av med äpplemos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar