torsdag 10 mars 2016

Lyxig kyckling med många tillbehör

Från ICA com utgångspunkten till vår nyårsmiddag.

Lyxig kyckling med många tillbehör
8 portioner

Kyckling:
2 kycklingar
300g steklökar
2 kg jordärtskockor
Saft från en citron
1 tsk salt
4 msk riven ingefära
2 msk olja
Dressing:
Saft och  skal från 2 lime
1.5 msk riven ingefära
0.5 dl olja
Sötpotatispuré:
1.2kg sötpotatis
1 röd spansk peppar
50g smör
1 kycklingbuljongtärning
vatten
Buljongkokta linser:
2 dl belugalinser
4 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
Ingefärskrisp:
150 g ingefära
ca 2 dl olja
salt
Rödvinssås:
8 dl spad från kycklingen
6 dl rött vin
4 dl grädde

Kycklingen sköter sig själv i ugnen och resten kan förberedas och sen värmas innan servering.

Kyckling: Skala lök och jordärtskockor. Skär i mindre bitar. Lägg i en bunke. Blanda med citronjuicen, så att jordärtskockan inte missfärgas.
Fyll på med vatten så att det täcker. Förvara övertäckt i kylskåp. Lägg lergrytorna i vatten.Lägg kycklingarna i lergrytorna och krydda dem. Stoppa in dem i ugnen och sätt ugnen på 150 grader. Efter en timme stoppar du i skockorna och löken och sen ställer du tillbaka lergrytorna i ugnen en timme till.

Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen och krydda med salt. Förvara övertäckt i kylskåp.

Puré: Skala och skär sötpotatisen i bitar. Lägg i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och häll på vatten så det täcker. Koka mjuk. Finhacka chilin. Häll av sötpotatisen men spara ca 1 dl av spadet.
Mosa sötpotatisen och vispa den slät med elvisp. Tillsätt chili och smör. Späd med lite av spadet. Smaka av med salt och peppar. 

Linser: Koka linserna i vatten och buljongtärning ca 20 minuter. 

Krisp: Skala och skär ingefäran i tunna strimlor. Stek i rikligt med olja tills de får färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. Förvara övertäckt.

Rödvinssås: Låt spad och rödvin koka ner till halva mängden. Tillsätt grädde, låt koka ihop och smaka av.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar