lördag 9 mars 2024

Lancashire hotpot

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.

Lancashire hotpot
5 port
800 g högrev 
3 st gula lökar
4-5 st morötter
8-15 mellanstora fasta potatisar
2 msk vetemjöl
2 msk Worcestershiresås
2 msk soja 
1 st buljongtärning 
2-3 st lagerblad
1 tsk torkad timjan till garnering
Salt & svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
30 g smält smör till pensling
Ca 6 dl kokhett vatten

Putsa och skär köttet i bitar. Skala och strimla löken. Skär moroten i stora bitar.  Bryn köttet i smör och olja. Tillsätt löken och stek den mjuk. Strö över mjölet och blanda det med köttet och löken. Häll på vattnet. Tillsätt Worcestershiresås, soja, buljong och lagerblad. Låt grytan puttra under lock i ca 1 h, tills köttet mjuknar något. 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i morötterna och låt grytan puttra i 30min. 

Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Häll grytan i en ugnsfast form eller behåll i grytan om den tål ugnen. Lägg potatisen i fina varv ovanpå. Pensla med smör och strö över salt och timjan. Baka i ugnen i ca 45min tills potatisen är mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar