söndag 25 april 2021

Oxkinder i porter

Ursprungligen från Feeders.

Oxkinder i porter
4 portioner
2 oxkinder, ca 1kg
salt
Smör och olja till stekning
2 gula lökar
1 liten rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 flaska porter, 50 cl
1 dl vinbärsgelé
2 msk soja
8 svartpepparkorn
4 krossade enbär
1 tsk torkad timjan
Sås:
6 dl kokspad
1,5 msk smör
4,5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Salt och peppar efter smak
Till servering:
Kokt potatis
Pressgurka
Gele

Skala och klyfta löken. Skala och tärna rotsellerin. Salta kinderna och bryn dem ordentligt runt om i en stekgryta. Lyft upp dem ur grytan och stek lök och rotselleri tills löken är genomskinlig. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna i grytan. Blanda i övriga ingredienser och lägg tillbaka kinderna. Sätt på locket och ställ in i ugnen på 125 grader. Låt köttet tillagas i 7-8h. 

Gör en bottenredning till såsen och sila ner spadet från kinderna. Rör ner grädden och låt koka upp. Tillsätt mer vatten om det behövs för konsistensen och smaka av med salt och peppar. 

Skiva köttet och servera med såsen och tillbehören. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar