lördag 10 oktober 2020

Mexikansk gryta med polenta

Recepten har sin inspiration from Feeders.

Mexikansk gryta med polenta
6-8 portioner
Gryta:
1.2kg grytkött
3 torkade anchochilis
1 torkade chipotle
4 hela nejlikor
1 tsk spiskummin
1 tsk hel svartpeppar
1 kanelstång
1 tsk torkad mejram
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 jalapenos
1 burk konserverade cocktailtomater
0.5 dl äpplecidervinäter
saft från 1 lime
olja
salt 
Polenta:
2.5 dl polentamjöl
2 dl mjöl
2 msk råsocker
1 tsk salt
2.5 dl matyoghurt 
2 ägg
1 dl matolja
2 dl majskorn
1 purjolök
1 paprika
3 dl riven ost


Skär köttet i grytbitar och stek i omgångar i olja för att få fin yta. Blötlägg de torkade chilifrukterna i kokhet vatten i ungefär en halvtimma, kärna sedan ur dem och jalapenon. Skala lök och vitlök. Rosta nejlikor, spiskummin, svartpeppar och kanel i en torr panna tills det börjar dofta gott. 
Mixa allt utom köttet och tomater, d v s anchochilis, chipotle, de rostade kryddorna, oregano, mejram, vitlök, lök, jalapenos, äppelcidervinäger och limesaft, tills det blir slätt. 
Lägg nu allt i en gryta, koka upp och låt puttra tills köttet är sönderfallande mört. Smaka av med salt innan servering.


Sätt ugnen på 200 grader. Täck en form på 5-6 kvadratdecimeter med bakplåtspapper och pensla med olja. Strimla 10-15cm av purjolöken. Kärna ur och hacka paprikan. Vispa yoghurt, olja och ägg till en slät smet. Rör sedan ner det bland de polenta, mjöl, socker och salt. Rör sedan ner majs, salladslök, jalapeno och ost. Häll upp i formen och grädda i 20-25min. Se till att den har stelnat och har fin färg innan du tar den ur ugnen. Låt svalna till rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Jag serverade grytan och polentan med matyoghurt och avokado.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar