torsdag 9 juli 2020

Japansk cheesecake


En japansk cheesecake är som en korsning mellan cheesecake och sufflé.

Japansk cheesecake
10-15 portioner
Till formen:
Smält smör
Florsocker
Ostsmet:
275 g färskost
3 dl vispgrädde
7 äggulor
1 dl potatismjöl
1 pressad citron
Maräng:
7 äggvitor
1.5 dl strösocker


Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fram bakplåtspapper mellan botten och kanterna så den sticker upp minst 5cm över kanten på bakformen. Smörj formen och bakplåtspappret och strö över florsocker. Ställ formen i en lite större hel form för att hindra vatten från att rinna in. Koka upp vatten till vattenbadet. 

Värm upp färskost och grädde ihop tills färskosten smälter vid ca 60 grader. Rör ner potatismjölet. Vispa ner äggulorna. Blanda sist ner citronjuicen. 

Vispa äggvitan till ett fast skum tar ca 2 minuter. Blanda ner en tredjedel av och vispa någon minut. Blanda ner nästa tredjedel och vispa igen. Blanda ner resten av sockret och vispa till en fast marängsmet, det tar ca 3min. 

Sila ner ostsmeten i marängen och vänd försiktigt ihop den så att smeten blir jämn. Häll upp i formen och släta ut toppen. 

Ställ formarna i vattenbadet och in i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i 20minuter. Sänk värmen till 125 grader och grädda i 40min. Sänk till 100 grader och grädda ytterligare 20 grader. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i en halvtimme. 

Servera kakan medan den är ljummen ställ den annars lufttätt i kylen och den håller ett par dagar men det är som fluffigast nylagad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar